Blog
22.05.2019 17:23

Ochi roșii sau uscați: Simptome și cum ajută lacrimile artificale

Ochi roșii sau uscați: Simptome și cum ajută lacrimile artificale

Sindromul ochiului uscat?

Acest sindrom (sau keratoconjunctivita sicca) apare în urmă unei afecțiuni la nivelul filmului lacrimal, care poate duce la o deteriorare a suprafeței ochiului, la pierderea acuității vizuale, la disconfort sau alte simptome.

În cazul acestei afecțiuni, principala problemă este că, la clipire, filmul lacrimal nu este regulat și este rupt înaintea următoarei clipiri.

Există trei principale motive care pot determina acest lucru:

  • Producerea insuficientă de lacrimi;
  • Lacrimile produse se evaporă prea repede de pe suprafața ochiului;
  • Calitatea filmului lacrimal este afectată, iar compoziția sa este schimbată.

Ochi rosii sau uscati - lacrimi artificiale

Ce este filmul lacrimal?

Cele mai importante sarcini ale așa-numitei pelicule de lacrimă care acoperă suprafața globului ocular includ protejarea suprafeței ochiului (conjunctiva și corneea) împotriva diferitelor infecții, precum și menținerea acesteia umedă și furnizarea oxigenului și a nutrienților către cornee. Filmul lacrimal este reconstruit la fiecare clipire, astfel încât pelicula de lacrimă uniformă și constantă contribuie la dezvoltarea acuității vizuale adecvate.

Toate cele trei straturi ale filmului lacrimal care acoperă suprafața ochiului au următoarele sarcini:

  • Stratul interstitial (mucinos) al mucinei din filmul lacrimal reduce potențiala tensiune care poate apărea la și duce la ruperea acestuia;
  • Stratul mediu de apă (apos), care formează 90% din filmul lacrimal, are un efect antibacterian și cea mai mare parte este produsă de glandele lacrimale.
  • Stratul lipidic exterior (uleios) al filmului lacrimal este produs de glandele meibomiene. Acesta previne evaporarea stratului apos și umezirea pleoapelor.

De asemenea, lacrimile conțin diferite sisteme imunitare, proteine antibacteriene, hormoni și enzime.

Care sunt simptomele ochiului uscat?

Este posibil să aveți următoarele simptome dacă suferiți de ochi uscați:

  • După trezire, deschiderea ochiului este dureroasă și dificilă și pot apărea secreții
  • Cele mai frecvente simptome includ o senzație de arsură, corp străin, ca și cum ar fi praf sau nisip în ochi
  • Ochii sunt adesea roșii, dureroși, sau poate apărea o senzație de mâncărime
  • Poate apărea o senzație de oboseală și senzitivitate la lumină.
  • Ocazional, se poate produce o rupere a filmului lacrimal ca rezultat al ochiului uscat. Acest lucru apare adesea în timpul disfuncției glandelor meibomiene.
  • Purtătorii de lentile de contact nu pot suporta lentilele pe ochi.
  • Ochiul lăcrimează excesiv, iar apoi devine foarte uscat
  • Vederea devine uneori încețoșata și revine la normal doar după câteva clipiri

În funcție de simptomele resimțite, se poate determina un tratament adecvat. Este important de remarcat faptul că aceste simptome pot apărea și în urma altor boli ale ochiului, cum ar fi inflamațiile sau conjunctivita alergică. În cazul unui control, trebuie să menționați dacă remarcați o schimbare de culoare a ochiului sau anumite secreții la momentul trezirii. 

Simptome oci uscati sau rosii

Ce poate cauza asta?

Uscăciunea oculară este o problemă oftalmică ce poate fi determinată de diverși factori:

  • stilul de viață digital - utilizarea frecventă a calculatorului sau a unui smart phone poate avea efecte negative semnificative asupra ochilor, întrucât clipim mai rar decât ar trebui, iar filmul lacrimal nu este alimentat într-un ritm satisfăcător.
  • Utilizarea lentilelor de contact - Ochii uscați apar mai frecvent în cazul purtătorilor de lentile de contact decât în cazul utilizatorilor de ochelari de vedere. O explicație pentru aceasta poate fi faptul că o parte din lentilele de contact conțin materiale care se usucă mai ușor. De aceea este recomandat nu doar să purtați lentile de contact cu un procentaj ridicat de apă, ci și un tip de lentile special dezvoltate pentru a  menține umezeala la nivelul ochilor. De asemenea, pentru a evita uscarea acestora pe suprafața ochilor, se pot folosi lacrimi artificiale pentru a le menține hidratate pe tot parcursul zilei. Un lucru important este să nu purtați lentilele de contact pentru un număr mai mare de ore decât este recomandat și să le înlocuiți la timp.
  • Mizeria și mediul nefavorabil - Fumul de tutun, praful, gazele de eșapament și chiar produsele cosmetice pot avea efecte negativ asupra filmului lacrimal; Mai multe despre efectul mediului asupra ochilor, puteți citi aici.
  • Vremea și clima - Vremea și climatul artificial pot juca un rol important pentru sănătatea ochilor. Ochii se pot usca în condiții meteorologice calde, vântoase sau în condiții de umiditate scăzută.
  • Vârsta - Persoanele în vârstă sunt mai susceptibile de a se plânge de ochii uscați, deoarece se produc mai puțin lacrimi, iar glandele Meibom funcționează la capacitate redusă. Această schimbare poate începe după vârsta de peste 40 de ani. Producția de lacrimă este, de asemenea, influențată de diferite modificări hormonale (de exemplu menopauza).
  • Medicamente, tratamente, boli - Anumite medicamente (de exemplu, contraceptive), tratamente medicale (cum ar fi chimioterapia) și multe boli autoimune, reumatice, tiroidiene și diabet, boli infecțioase și alergii pot afecta producerea lacrimilor. Mai multe despre efectul medicamentelor asupra ochilor, puteți citi aici.
  • Operații la nivelul ochiului - Există mai multe intervenții asupra ochilor ar putea duce la ochi uscați pe termen scurt sau lung. De exemplu, unul dintre efectele secundare comune ale chirurgiei cu laser pentru corecția de vedere este uscăciunea dramatică a ochilor. Mai multe despre efectul operațiilor la nivelul ochilor, puteți citi aici.

Cauze ochi uscati

Numai sindromul ochiului uscat poate provoca aceste probleme?

Nu. Fiți precauți cu privire la tratarea fără îndrumarea unui specialist, întrucât diverse motive pot duce la ochi uscați

  1. Fenomenele pot fi, de asemenea, cauzate de un alt tip de boală sau de o afecțiune (și nu de ochi uscați sau o anumită afecțiune la nivelul ochiului);
  2. Integritatea tulpinilor nerezolvate poate provoca, de asemenea, probleme conjunctive și corneene;
  3. Alte boli pot provoca, de asemenea, vedere uscată. Investigarea acestor boli care stau la baza este recomandată.

 

Solicitați asistență medicală dacă aveți o experimentați unul sau mai multe simptome menționate; dacă utilizarea lacrimilor artificiale nu vă ajută să vă rezolvați problemele; sau dacă presupuneți că alte probleme de sănătate. vă provoacă uscăciunea ochilor. Medicii pot efectua, de asemenea, teste obiective pentru a găsi posibile bol.

Ce pot face?

Scopul tratamentului pentru ochi uscați este de a menține umezeala, de a restabili filmul lacrimal, de a elimina simptomele și de a îmbunătăți vederea. Există o serie de opțiuni terapeutice care trebuie adaptate nevoilor dvs. individuale:

  • mediu adecvat și condiții de viață conștiente (de exemplu clipitul mai des, aportul adecvat de lichid, pauze în fața monitorului etc.);
  • Îngrijirea pleoapelor (ștergeți pleoapele cu apă călduță sau cu soluții speciale de curățare a pleoapelor);
  • masajul pleoapelor (folosind mișcări blânde cu palmele pentru a masa pleoapele inferioare și superioare și mediul înconjurător cu mișcări circulare);
  • încălzirea pleoapelor și a suprafeței acestora (tampon de încălzire sau măști speciale);
  • înlocuirea lacrimală (lacrimă artificială, gel, unguent),
  • antiinflamatorii și / sau picături oftalmice antibiotice
  • medicamente
  • intervenții chirurgicale (în cazuri extrem de rare)

În majoritatea cazurilor, tratamentul se bazează pe lacrimi artificiale. Sarcina lor este de a reduce frecarea și senzațiile neplăcute și de a restabili celulele corneei prin restabilirea filmului lacrimal deteriorat și a concentrației acestuia. Mai multe detalii despre diversele tratamente puteți citi aici.

Tratament ochi uscati - lacrimi artificiale

Lacrimi artificiale pentru tratarea ochilor uscați

"Lacrimile artificiale" sunt picăturile de ochi pentru ochi uscați. În prezent, Lentilecontact.ro are în gama de produse, doar asemenea picături de ochi.

Simptomele ochiului uscat pot fi mult reduse prin tratament, dar ochiul uscat nu este de obicei complet vindecat. De aceea este util ca toată lumea să găsească picăturile de ochi ideale care să poată ameliora fenomenele de ochi uscați pe termen lung.

Scopul lacrimilor artificiale este de a reduce simptomele și de a restabili filmul lacrimal deteriorat, regenerând astfel celulele corneei. Apa este componenta principală a lacrimilor artificiale, dar conțin, de asemenea, electroliți, componente de reducere a tensiunii superficiale și, eventual, o componentă vâscoasă.

Lacrimile artificiale de pe piață se pot distinge în următoarele moduri:

  1. Subțiri, lacrimi apoase sau vâscoase. (Dezavantajul lacrimilor artificiale este faptul că acestea au un efect pentru o perioadă scurtă de timp și adesea trebuie sa fie folosite mai des pentru a obține efectul potrivit) Majoritatea picăturilor de ochi recomandate de Lentilecontact pentru "ochi foarte uscați" conțin acid hialuronic.
  2. Picături ce conțin promotori de protecție a celulelor sau de regenerare a celulelor. (De exemplu, substanțele nutritive, vitaminele, ingredientele active necesare reconstruirii stratului lipidic sau regenerarea corneei).
  3. Lacrimi ce pot fi folosit pentru lentilele de contact. (Numai picăturile oftalmice care conțin conservanți, care nu conțin uleiuri, fără conservanți sau cu durată scurtă de viață sunt adecvate pentru folosirea cu lentilele de contact. În general, fiecare producător va indica pe cutia produsului dacă poate fi folosit pentru utilizarea cu lentilele de contact.

La lentilecontact.ro găsiți toate aceste tipuri de picături de ochi, pentru a alege ce ți se potrivește mai bine. Verifică aici gama întreagă de lacrimi artificiale.

 

Există și alte tipuri de picături pentru ochi?

Da. Există, de exemplu, picături pentru ochi:

  • antibacteriane pentru infecție sau inflamație;
  • antihistaminice pentru alergii
  • vasoconstrictoare (ameliorarea simptomelor de ochi roșii), dar picăturile oftalmice sunt contraindicate ca lacrimi artificiale sau pe termen lung.

Acestea tipuri de picături de ochi nu fac parte din catalogul nostru de produse.

Ce fac dacă am și alte întrebări?

Echipa Lentilecontact poate răspunde la orice întrebări despre ochii uscați și simptomele aferente. Ne poți trimite orice întrebări aveți la adresa office@lentilecontact.ro și îți vom răspunde în cel mai scurt timp.

Îți mulțumim și așteptăm întrebările tale!