Categorii
Soluție plată
Blog
26.02.2020 11:57

Efectul medicamentelor asupra ochilor uscați

Diverse medicamente cu sau fără rețetă pot juca un rol în dezvoltarea ochilor uscați. Există multe mecanisme în spatele acestui lucru, inclusiv modificări ale compoziției sau cantității de lacrimi.

Diverse medicamente cu sau fără rețetă pot juca un rol în dezvoltarea ochilor uscați. Există multe mecanisme în spatele acestui lucru, inclusiv modificări ale compoziției sau cantității de lacrimi. Astfel de medicamente pot include:

 

Produse antiacneice

Ingredientul activ isotretionin este destinat să reducă producția de ulei în glandele pielii, dar, în același timp, reduce producția de ulei în glandele Meibom de la periferia pleoapei, ceea ce poate provoca ochil uscați.

 

Antidepresive, antipsihotice și anti-Parkinson

Fenotiazinele utilizate pentru tratarea schizofreniei reduc producția fazei apoase a lacrimilor.

Medicamentele care conțin amitriptilină și tioridazin(anticolinergice) interferează cu transmiterea stimulilor nervoși, astfel încât nervii corneei, care, de asemenea, simt ochii uscați și trimit stimuli pentru a produce lacrimi, comunică mai lent, uscând astfel suprafața ochilor. Trihexifenidil, care este utilizat pentru a trata boala Parkinson, funcționează prin același mecanism.

Antidepresivele triciclice și inhibitorii selectivi ai recaptării serotoninei (SSRI) au fost, de asemenea, asociați cu dezvoltarea simptomelor ochilor uscați.

 

Antihistaminice

Anumite preparate anti-alergii, cum ar fi loratadina (de exemplu Claritine), cetirizin (de exemplu Zyrtec), fexofenadina (de exemplu, Allegra) contribuie la dezvoltarea ochilor uscați prin reducerea apei și a mucusului din lacrimă.

 

Decongestionante (vasoconstrictoare)

Acești agenți conțin adesea vasoconstrictor, xilometazolină, pseudoefedrină sau fenilefrină. Cel mai adesea sunt utilizate sub formă de picături nazale sau spray-uri nazale. Datorită efectului lor vasoconstrictor, acestea reduc fluxul de sânge către mucoasa nazală umflată, ceea ce facilitează respirația, dar, din păcate, reduce și producția de lacrimi.

 

Contraceptive și alte medicamente hormonale

Femeile care iau contraceptive sau medicamente de substituție hormonală pentru o perioadă îndelungată de timp au mai multe șanse să dezvolte ochii uscați. Mecanismul exact nu este încă cunoscut, dar este probabil ca estrogenul să reducă producția de straturi apoase și uleioase ale lacrimii.

 

Medicamente antihipertensive

Beta-blocantele pot reduce sensibilitatea corneei, reducând astfel stimularea producției lacrimogene, producând astfel mai puțin și reducând direct producția stratului apos de lacrimă. Anumite diuretice (de exemplu, hidroclorotiazida, furosemid) elimină lichidul din organism, reducând producția de lacrimi și uscând astfel ochii.

 

Analgezice

Medicamentele antiinflamatoare nesteroidiene (AINS) pot rareori să ducă la uscarea ochilor.

 

Medicamente pentru reducerea acidului stomacal

Inhibitori ai pompei de protoni (de exemplu, pantoprazol, omeprazol, lansoprazol, esomeprazol), blocanții receptorilor H2 (cum ar fi famotidina) pot usca și suprafața ochiului.

 

Picături pentru ochi

Deși sună neobișnuit, unele picături de ochi pot usca suprafața ochiului. De exemplu, picături care sunt comercializate sub formă de preparate anti-ochi roșii (de exemplu, tetrahidrozolină - Visine). Acestea reduc temporar roșeața ochilor datorită efectului lor vasoconstrictor, dar nu elimină cauza înroșirii și provoacă uscarea ochilor. În schimb, tratați cauza ochiului roșu.

Picăturile de ochi care conțin anumiți conservanți (clorură de benzalconiu), în special atunci când sunt aplicate pe o perioadă lungă de timp (de exemplu, picături anti-cataractă), usucă de asemenea ochii. Din fericire, medicamente anti-cataractă fără conservanți sunt acum disponibile și ar trebui să vă consultați medicul despre utilizarea lor. Nu este recomandat să administrați picături oculare împotriva glaucomului fără consultarea unui specialist.

În plus, unele anestezice, agenți chimioterapeutici și opiacee sintetice pot cauza probleme de ochi uscate.

Deși formulările de mai sus sunt cele mai frecvente și au fost asociate cu dezvoltarea ochilor uscați, mulți alți agenți pot cauza astfel de simptome.

Dacă aveți nevoie de medicamente care cauzează uscăciunea ochilor sau agravează simptomele deja existente, este recomandat să discutați cu medicul dumneavoastră despre posibila înlocuire a medicamentului. Cu toate acestea, în anumite cazuri, nu este posibil acest lucru, iar terapia existentă este vitală. În acest caz, trebuie să continuați să luați medicamentul și să tratați corect uscăciunea ochilor.