Blog
28.01.2022 17:40

Lentile dure de noapte

Lentile dure de noapte

    Lentilele de noapte sunt lentile concepute special pentru aplicarea la culcare, cu scopul de a corecta boli ale ochiului precum miopia sau astigmatismul. Astfel, în timp, te vei bucura de o vedere mai clară în timpul zilei fără lentile de contact, ochelari de vedere sau intervenții chirurgicale.

    Lentilele de noapte sunt purtate de peste 4.000 de persoane din România, în special de copii și adolescenți, care nu mai suferă de probleme ale ochiului în urma purtării lentilelor de noapte. Așadar, putem spune că aceste lentile de contact sunt benefice ochilor și sunt un mediu bun de a ține sub control sau chiar vindeca diferite boli vizuale. 

    Lentilele permeabile la gaz modelează suprafața ochiului pe timp de noapte. Astfel, la trezire, se poate realiza o remodelare ușoară a ochiului, însă este bine de știut că efectul este și reversibil - lipsa purtării lentilelor pe timp de noapte duce la revenirea în starea inițială a formei ochiului, în aproximativ 3 zile. Această procedură este cunoscută și ca Orthokeratologie. 

 

    Cui sunt recomandate?

    Aceste lentile de noapte sunt indicate persoanelor care suferă de astigmatism, de miopie sau chiar de amândouă, chiar și cu dioptrii mai mari, însă este recomandat ca acestea să fie până în -6, respectiv 6. Totodată ele sunt soluția perfectă pentru cei care vor să renunțe la purtatul ochelarilor și lentilelor pe timp de zi. 

    Pacienții trebuie să respecte cu strictețe indicațiile oftalmologului, să folosească soluțiile corespunzătoare de îngrijire a lentilelor dure și să aibă un film lacrimal normal.

    Lentilele de noapte pot fi folosite și de copii, cât timp aceștia sunt mai mari de 6 ani.

 

    De unde știu dacă îmi sunt potrivite?

    Consultați medicul oftalmolog și faceți un examen oftalmologic complet. Astfel, se va evalua starea de sănătate a ochilor și dacă este sau nu benefică purtarea lentilelor de noapte.

    În cazul în care doctorul vă recomandă astfel de lentile, pe baza măsurătorilor făcute se vor comanda lentilele cu forma specială necesară fiecărei persoane în parte. 

    Controlul se poate face periodic în funcție de nevoia pacientului, însă la început controalele vor avea loc mai des, apoi rărindu-se, pentru a ține sub control purtarea lentilelor. Așadar primul control va fi imediat după prima purtare, apoi la o săptămână, la trei, apoi la 2, 6 și 12 luni. Efectele se pot vedea încă de la primele purtări, însă durează procesul de stabilizare al corneei, în funcție de gradul inițial al miopiei. 

 

    Cum le aplic pe ochi?

    Spălați foarte bine mâinile cu apă și săpun fără parfum înainte de utilizarea lentilelor.

    Exact ca la orice tip de lentile, se începe mereu cu aceeași lentilă, fie pentru ochiul drept, fie pentru stângul. 

    Clătiți lentila cu soluția de lentile de contact dure indicată de medicul oftalmolog și așezați-o pe vârful degetului arătător.

    Cu degetul arătător de la cealaltă mână ridicați pleoapa superioară a ochiului. Țineți și pleoapa inferioară, apoi introduceți lentila. 

    Dați drumul pleoapelor și repetați pașii și pentru celălalt ochi.

 

    Cum le îndepărtez din ochi?

    Lentilele de noapte sunt menite strict pentru o purtare de 6-8 ore noapte, așadar, dimineața trebuie scoase la cel mult un sfert de oră de când te-ai trezit.

    Este important ca lentilele să fie mobile înainte să fie scoase, așadar dacă acestea sunt mai rigide pe ochi, turnați câteva picături de soluție lubrifiantă pentru a ajuta la îndepărtarea acestora.

    Sunt două posibile metode de a îndepărta lentilele de noapte de pe suprafața ochiului.

    Prima metodă: Apleacă ușor capul în față. Apucă cu degetele pleoapele și deschideți ochii larg, apoi aduceți împreună degetele. Așadar, se va aplica o ușoară presiune pe lentilă și aceasta se va desprinde de pe ochi.

    A doua metodă: Apleacă ușor capul înainte și deschide larg ochii. Privind drept înainte, extrage spre marginea exterioară a pleoapelor lentila și apoi prinde-o în palmă.

    În cazul în care încercați metodele, însă în continuare lentilele nu se desprind, atunci se recomandă adăugarea câtorva picături de substanță hidratantă de lentile de contact dure.

 

    Ce ar trebui să cunosc despre lentilele de noapte?

    Lentilele de noapte au un efect rapid asupra formei ochilor, așadar rezultatele se pot vedea cel mai bine în câteva săptămâni de la purtare.

    Este necesară o purtare de cel puțin 6 ore pe noapte a lentilelor de contact.

    Aveți grijă ce soluții de lentile de contact dure folosiți. A nu se folosi apă de la robinet pentru clătirea soluțiilor!

    Dacă se folosește machiaj pe timp de zi, este recomandată îndepărtarea acestuia înainte de introducerea lentilelor seara.

    După ce ați scos lentilele de contact din husa proprie și le-ați introdus pe ochi, goliți husa de substanță, clătiți-o cu o soluție de lentile de contact ideală și lăsați-o să se usuce.

    În cazul în care simțiți disconfort de orice timp, senzații neplăcute sau înroșirea ochilor, îndepărtați lentilele de contact și consultați medicul oftalmolog cât de rapid. 

 

    Cum am grijă corect de lentile?

    Ca orice lentile de contact, acestea necesită soluții de  îngrijire specifice, recomandate de un specialist. Așadar, curățarea, clătirea, dezinfectarea lentilelor se poate face cu soluții multifuncționale, precum este, spre exemplu, MeniCare Plus. 

    O dată pe săptămână se recomandă o curățare mai intensivă pentru un confort sporit la purtare, pentru a asigura durabilitatea lentilelor, iar o astfel de soluție poate fi, spre exemplu, Menicon Progent

 

    Care sunt avantajele lentilelor de noapte?

    - Oferă o vedere clară pe timp de zi, fără a purta ochelari de vedere sau alte tipuri de lentile de zi.

    - Încetinește miopia, în special dacă sunt purtate încă de la vârste mici.

    - Nu apar senzații de uscăciune a ochilor, nici măcar după utilizarea calculatorului sau atunci când ochii sunt obosiți.

    - Purtarea lor este complet reversibilă, ceea ce înseamnă că oricând se dorește se poate recurge înapoi la lentilele de zi sau ochelari, iar forma ochiului devine la normal.

    - Se poate practica orice tip de sport sau de activitate zilnică fără nicio grijă.

    - Lentilele vin în două nuanțe diferite pentru a putea diferenția ochii în care se introduce fiecare.

    - Purtarea acestora nu cauzează alergii, senzații neplăcute sau durere. 

    - Oferă o cantitate foarte mare de oxigen ochiului pe timpul nopții datorită formulei permeabile la oxigen.

    - Lentilele de noapte sunt sigure și confortabile, nefiind necesară nicio perioadă de acomodare.

 

    Care sunt dezavantajele lentilelor de noapte?

    - Igiena lentilelor de contact este foarte importantă. Așadar, dacă aceasta este respectată, putem spune că nici nu există dezavantaje ale acestor lentile.

    - Vizite la oftalmolog destul de dese la începutul purtării.

    - Obținerea performanței necesită un interval de timp diferit de la persoană la persoană, care poate fi de la câte zile la săptămâni.

 

    Cât de des trebuie înlocuite lentile de noapte?

    Lentilele dure au avantajul că se înlocuiesc mai rar decât cele moi. Astfel, lentilele de noapte se schimbă anual.

 

    Așadar, lentilele de noapte sunt o bună opțiune pentru persoanele care nu doresc să poarte ochelari de vedere sau lentile pe timp de zi, care doresc un confort sporit ochilor, care doresc să încetinească miopia și care doresc să vadă un progres al corecției în scurt timp. Este bine de știut că igiena lentilelor este foarte importantă, alături de soluțiile folosite. Nu uitați să consultați medicul oftalmolog pentru luarea oricărei decizii în privința soluțiilor și lentilelor de contact folosite.