Blog
06.03.2019 17:13

Astigmatismul - ce este, simptome, tratament, recomandări

Astigmatismul - ce este, simptome, tratament, recomandări

Astigmatismul - ce este, simptome, tratament, recomandări

Ai aflat că ai astigmatism și nu ai nicio idee ce înseamnă? Nu trebuie să te îngrijorezi, între 20-40% din populație suferă de astigmatism și poate apărea combinat cu miopie și hipermetropie. La lentilecontact.ro vom explica ce este acesta, simptomele și cum poate fi corectat.

Ce înseamnă că suferi de astigmatism?

Astigmatismul este un defect de refracție obișnuit, nu este vorba despre nici o boală sau o problemă de sănătate vizuală. Un defect de refracție este condiția care ne împiedică ochiul când vine vorba de focalizarea imaginilor pe retină. Sigur că ați auzit de alte defecte de refracție, cum ar fi miopia sau hipermetropia.

Acesta poate fi regulat sau neregulat:

  • Astigmatism regulat - curbarea meridianelor este uniformă și au o forma mai alungita
  • Astigmatism neregulat - apare în urma unor traumatisme sau degenerări și au o formă așa cum îi spune și numele, neregulată.

Întrucât corneea și cristalinul reflectă toate luminile de intrare în același mod și creează o imagine clară în partea din spate a ochiului (pe retină), astigmatismul poate fi al corneei (cel mai frecvent), al lentilei oculare(cristalin) sau al retinei.

În funcție și de alte defecte de vedere pe care o persoană le poate avea, există 3 tipuri de astigmatism:

  1. Astigmatism mioptic - atunci când ochiul (ambele meridiane) este afectat de miopie;
  2. Astigmatism hipermetropic - atunci când ochiul (ambele meridiane) este afectat de hipermetropie;
  3. Astigmatism mixt (un meridian mioptic și un altul hipermetropic).

Care sunt simptomele sau cum îți dai seama că ai putea suferi de astigmatism?

Atunci când suferi de astigmatism, vederea este neclară atât în apropiere cât și în depărtare și simți mereu nevoia de a forța ochiul pentru a focaliza imaginea. Un alt semn sau simptom care poate fi experimentat, este oboseala care apare la sarcini care necesită atenție, cum ar fi citirea sau conducerea vehiculelor. De asemenea, pot apărea dureri de cap, iritații sau senzații de mâncărime.

Ce mai trebuie să știi, este că acesta este de obicei congenital și apare de la naștere, fiind stabil pe tot parcursul vieții, cu excepția cazurilor foarte rare. Astigmatismul apare mai des la copiii care au unul, sau ambii părinți cu astigmatism. Așadar, mitul cum că astigmatismul se poate dezvolta sau înrăutăți din cauza unor activități precum citirea în condiții de lumină scăzută nu este adevărat. Acesta poate într-adevăr apărea pe parcursul vieții doar în urma unor traumatisme sau infecții ce afectează forma corneei.

În cazul pacienților ce suferă de cataractă sau diabet, cristalinul poate suferi de schimbări ale formei și poate duce la apariția astigmatismului.

Cum este diagnosticat astigmatismul?

Majoritatea copiilor ce suferă de astigmatism de la naștere nu își dau seama ca au o problemă de vedere și cred că e normal să vadă în ceață. Acest lucru poate afecta capacitatea de a citi și de a se concentra la școală dacă astigmatismul nu este diagnosticat din timp. Este recomandat așadar să se realizeze controale regulate de vedere, începând cu vârsta de 3 ani.

Acesta este diagnosticat în urma unui control la un medic oftalmolog sau un optician la un cabinet de optică medicală, prin măsurarea curburii corneei.

Cum poate fi corectat?

Există mai multe opțiuni pentru corecția astigmatismului. Toate acestea au un obiectiv principal, acela de a se asigura că imaginea formată pe retină este clară în toate meridianele. Această corecție se poate face cu ochelari de vedere sau lentile de contact.

Există, de asemenea, posibilitatea de a corecta astigmatismul prin intervenția chirurgicală de refracție, modificând curbura corneei. Cu toate acestea, trebuie evaluată posibilitatea de a se realiza această operație împreună cu un oftalmolog.

Ochelari de vedere cu lentile pentru astigmatism

Una dintre opțiunile de a corecta astigmatismul este prin purtarea ochelarilor de vedere cu lentile torice, cu cilindru. În urma unui consult, vei avea o rețetă cu toți parametrii necesari și apoi îți vei putea alege ramele preferate. Trebuie să știi că în primele zile după ce începi să porți ochelari de vedere, este posibil să ai amețeli.

Lentile de contact torice pentru astigmatism

Dacă preferi opțiunea de lentile de contact torice, trebuie să ai o rețetă specială pentru acestea, întrucât nu o vei putea folosi pe cea de la ochelari. Aceasta trebuie să conțină următorii parametri:

 

  • Raza de curbură (BC) - indică gradul de curbură al ochiului și este de obicei măsurat în milimetri;
  • Diametru (DIA) - determină diametrul potrivit al lentilelor de contact pentru ochii dumneavoastră și este de asemenea măsurat în milimetri;
  • Putere/Sferă (PWR/SPH/D) - precizează dacă suferiți de miopie sau hipermetropie și gradul de corecție necesară. Dacă suferiți de hipermetropie, dioptriile vor fi cu + (plus), iar dacă suferiți de miopie, acestea vor fi cu -(minus).
  • Cilindru(CYL) - indică gradul de corecție necesar pentru astigmatism și este mereu un număr negativ (-0,75; -1,25; -1,75; -2,25)
  • Axa(Axis) - Astigmatismul este cauzat de curbura iregulară a ochiului, iar axa este parametrul ce indică unghiul de corecție necesar pentru o vedere de precizie. Acesta este între 10 și 180 de grade

În urma consultului va trebuie să te decizi dacă optezi pentru lentile cu purtare lunară sau zilnică. Vei putea apoi alege între:

Lentile lunare sau cu schimbare la 2 săptămâni:

  • Air Optix pentru astigmatism
  • Biofinity Toric
  • Purevision sau Purevision 2 Toric
  • Acuvue Oasys for Astigmatism

Lentile zilnice:

  • 1 Day Acuvue Moist pentru Astigmatism
  • Biomedics 1 Day Extra Toric
  • Dailies AquaComfort Plus Toric


Dacă motivul care te-a determinat să citești acest articol este să afli dacă astigmatismul poate fi prevenit, ne pare rău să spunem nu. Cu toate acestea, pentru a evita apariția acestuia, oftalmologii recomandă evitarea frecării ochilor și efectuarea controalelor anuale, în special la copii, deoarece ar putea contribui la încetinirea evoluției.

În plus, se recomandă vizionarea televizorului cu lumina aprinsă și menținerea unei distanțe considerabile (cel puțin 3 metri). De asemenea, sunt recomandate ecranele sau dispozitivele electronice cu nivel scăzut de radiații, precum și mici pauze atunci când lucrezi cu dispozitivele digitale

Sperăm că ai rezolvat îndoielile cu privire la ceea ce este astigmatismul, simptomele acestuia și cum să îl corectezi. Dacă vrei să alegi opțiunea de corectare prin lentilelor de contact pentru astigmatism și ai nevoie de mai multe informații, nu ezita să ne contactezi.