Blog
26.01.2022 17:39

Sfaturi pentru purtătorii de lentile de contact dure

Sfaturi pentru purtătorii de lentile de contact dure

    Lentilele de contact dure, permeabile la gaz (RGP) sunt realizate dintr-un material care permite oxigenului să treacă mult mai ușor prin ele și să ajungă la suprafața ochiului. Acestea oferă o vedere clară și sunt ideale pentru corecția diverselor boli ale ochiului, precum astigmatismul. Sunt ușor de manevrat și de îngrijit și sunt mult mai durabile decât lentilele moi.

    Îngrijirea și utilizarea corectă a lentilelor oferă o senzație de confort ochiului și menține atât sănătatea lentilei, cât și sănătatea ochilor. Așadar, pentru că fiecare etapă din procesul de utilizare și întreținere a lentilelor este relevantă, vă prezentăm o listă de sugestii cu ce ar fi indicat să faceți și ce nu în procesul de manevrare a lentilelor dure.

 

    Igiena lentilelor de contact dure:

    Există un risc minim de infecții oculare dacă se poartă lentile de orice tip, cum este de așteptat atunci când se introduc corpi străini în ochi. De aceea este indicat să vă spălați bine mâinile cu apă și săpun înainte de a atinge ochii sau lentilele de contact. 

    Aveți grijă ce tip de săpun folosiți! Este indicat săpunul fără miros, iar mai apoi, mâinile trebuie șterse de un prosop curat, care nu lasă scame pe mâini.

    Acordând o atenție sporită igienei și având controale regulate, vă puteți asigura că riscul de a avea infecții oculare este scăzut.

 

    Inserarea lentilelor de contact dure:

    Pentru a evita confuziile, introduceți întotdeauna mai întâi aceeași lentilă de contact.

    Verificați dacă lentila nu este deteriorată. Utilizați o picătură de soluție de umezire sau salină pe ambele părți ale lentilei. Cu un deget țineți pleoapa inferioară, iar cu un deget de la cealaltă mână pleoapa superioară. Luați lentila pe vârful degetului și apoi așezați-o ușor în centrul ochi. 

    În cazul în care lentila cade spre marginea pleoapei, încercați să o deplasați cu ușurință înapoi către centrul ochiului. 

    Clipiți de mai multe ori pentru a vă asigura că lentila rămâne în locația corectă, acest lucru permite, de asemenea, ca lacrimile să curgă sub lentilă, adăugând o pernă de confort.

 

    Îndepărtarea lentilelor de contact dure:

    Când îndepărtați lentilele, aveți grijă unde o faceți, pentru că, în cazul în care le scăpați, acestea să fie găsite cu ușurință. Încercați pe cât posibil să nu le scoateți deasupra unei chiuvete.

    Pentru a evita confuziile, îndepărtați întotdeauna mai întâi aceeași lentilă de contact. Pentru a reține mai ușor, puteți alege mereu o lentilă cu care să începeți procesul de punere și scoatere a lentilelor.

    Sunt două metode de îndepărtare a lentilelor:

1. Metoda clipirii: 

      - Priviți drept înainte.

      - Deschideți ochii astfel încât pleoapele să fie deasupra și dedesubtul lentilelor de contact.

      - Trageți ferm pielea de la colțurile exterioare ale ochilor cu degetul mijlociu.

      - Închideți încet pleoapele și s-ar putea să simțiți cum pleoapa prinde marginea lentilei.

      - Clipiți încet până când lentila iese la suprafață.

      - Fiți pregătit să prindeți lentila cu un prosop alb curat sau cu un șervețel.

      - Lentila ar putea cădea pe obrazul dumneavoastră sau pe o altă suprafață.

2. Metoda cu două degete: 

      - Țineți pleoapa superioară pe sprânceană cu degetul mijlociu al mâinii unei mâini pentru a împiedica genele să vă stea în cale.

      - Trageți pleoapa inferioară în jos cu degetul mijlociu celelaltei mâini.

      - Trageți ușor pleoapele împreună, forțând lentila să iasă, începând de la colțul exterior al ochiului și îndreptându-vă spre nas.

      - Așezați lentila dură într-o cutie de depozitare transparentă umplută cu soluție salină proaspătă după ce ați scos-o.

    Curățarea lentilelor de contact dure:

    Lentilele de contact dure necesită curățare la fiecare utilizare. Aplicați soluția de lentile de contact rigide recomandată de medicul oftalmolog pe ambele părți ale lentilelor și curățați-le prin frecarea ușoară cu degetele sau în palma mâinii.

    În funcție de recomandarea medicului, se pot folosi detergenți enzimatici ocazional, pentru îndepărtarea proteinelor și depunerilor de pe lentile.

 

    Dezinfecția lentilelor de contact dure:

    După curățare, puneți lentilele de contact în husa proprie și acoperiți-le complet cu un strat proaspăt de soluție de depozitare. 

    Soluția trebuie mereu aruncată de fiecare dată când se utilizează lentilele (de exemplu atunci când se scot lentilele din suport se poate arunca lichidul existent, iar când se doresc a pune la loc lentilele în husă, se acoperă cu lichid proaspăt).

    Carcasa trebuie curățată săptămânal, folosind soluții proaspete de depozitare, ștergând cu un șervețel și lăsând-o să se usuce la aer.

    Schimbați carcasa lentilelor la fiecare reînnoire a soluției de îngrijire.

 

    Dacă te machiezi când porți lentile de contact dure:

    Machiajul se poate aplica după ce s-a introdus lentila de contact pe ochi. De asemenea, demachierea se realizează abia după ce lentila a fost extrasă din ochi.

    Folosiți un machiaj care nu este gras pentru a evita depunerile proteice pe lentile și de asemenea evitați introducerea machiajului în ochi. 

    Crema de mâini se poate aplica abia după ce s-a terminat manipularea lentilelor de contact dure. 

    În cazul în care se folosește spray sau fixativ pentru fixarea machiajului sau părului, este ideal să se țină ochii închiși. 

 

    Vederea zilnică atunci când porți lentile de contact dure:

    Verificați-vă ochii în fiecare zi, înainte și după inserarea lentilelor în ochi. 

    În cazul în care vedeți neclar, aveți ochii roșii, lentilele nu se simt confortabil pe ochi, simțiți ochii obosiți, scoateți lentilele din ochi.

    Nu purtați lentile de contact care crează disconfort ochiului. Consultați medicul oftalmolog în legătură cu posibilele soluții.

 

    Sfaturi generale pentru când porți lentile de contact dure:

    - Nu folosiți niciodată apă de la robinet pentru a curăța lentilele. Acest fapt ar putea duce la probleme grave, inclusiv la infecții oculare sau boli ale corneei. Urmați instrucțiunile producătorului pentru curățarea, dezinfectarea și purtarea lentilelor.

    - Dacă doriți să vă schimbați soluțiile de lentile, consultați întâi medicul oftalmolog.

    - Nu purtați lentilele de contact dure pe ochi mai mult decât timpul recomandat de oftalmolog, care este întotdeauna mai mic de 16 ore pe zi.

    - Nu dormiți cu lentilele de contact sub nicio formă, decât dacă acestea sunt special concepute pentru a fi purtate pe timp de noapte.

    - Nu faceți baie sau duș și nu mergeți să înotați cu lentilele de contact la ochi. Acest lucru crește semnificativ riscul de a dezvolta o infecție oculară potențial amenințătoare pentru vedere.

    - Nu schimbați lentilele de ochi cu ale altcuiva.

    - Mergeți la consultări regulate la oftalmolog, cel puțin o dată pe an, sau mai des, în funcție de recomandarea doctorului sau de probleme.

    - Ideal ar fi să aveți mereu la dumneavoastră ochelarii, în cazul în care vederea devine încețoșată, ochii se irită sau lentilele de contact crează disconfort și este nevoie să le scoateți.

 

    Astfel, urmând pașii și sfaturile de mai sus, veți avea parte de o confortabilă purtare a lentilelor de contact dure și de o vedere cât mai clară și sănătoasă. Dacă respectați normele de igienă și indicațiile medicului oftalmolog, purtarea lentilelor rigide va oferi cu siguranță o senzație plăcută ochilor.