Blog
25.02.2019 17:12

Ochelari de protecție pentru calculator și lumina albastra

Ochelari de protecție pentru calculator și lumina albastra

Lumina albastră: Cu ce te afectează și de ce ai nevoie de ochelari de protecție pentru calculator?

Câte ore pe zi petreci în fața unui ecran?

Odată cu evoluția societăților, modul nostru de viață s-a schimbat, am plecat de la protejarea noastră de soare până la expunerea extinsă a trupurilor noastre la lumina soarelui, unde îmbrăcămintea este mai ușoară, iar timpul liber este îndreptat spre soare. În plus, consumul nostru de noi tehnologii s-a schimbat și el datorită apariției a două tehnologii majore: lămpi cu LED-uri și ultima generație de ecrane. Astfel, în zilele noastre am crescut expunerea noastră la această lumina albastră despre care toată lumea vorbește.

 

Unde este lumina albastră?

Lumina albastră este peste tot, iar lumina soarelui este sursa principală a acesteia, alte surse includ; ecrane digitale, ecrane fluorescente și cu LED-uri, televizoare cu ecran plat. Aceasta are o lungime de undă scurtă și, prin urmare, produce o cantitate mai mare de energie. Deci, din această cauză este evident că o anumită sursă de lumină poate produce lumini de calități diferite, iar cu cât lumina este mai rece, cu atât va fi mai albastră în spectru.

 

Există vreun motiv de îngrijorare cu lumina albastră?

Undele de lumină albastră sunt printre cele mai scurte, însă printre undele cu energiile cele mai puternice în spectrul luminii, fapt ce duce la pâlpâiri dese care creează anumite străluciri ce reduc contrastul vizual și afectează claritatea ochiului. Aceste pâlpâiri ar putea fi cauza durerilor de cap și a ochilor obosiți după utilizarea îndelungată a ecranelor.

 

Ochii noștri nu sau capacitatea de a bloca razele de lumină albastră de la soare, să nu mai vorbim de emisiile sale de la alte dispozitive, așadar toată lumina albastră vizibilă trece prin cornee și pupilă și ajunge la retină. Prin urmare, expunerea prelungită la lumina albastră poate provoca leziuni ale retinei și poate crește riscul degenerării maculare, ceea ce poate duce pe termen lung la slăbirea vederii.

 

Lumina albastră și dispozitivele digitale

În afară de lămpile cu LED, utilizarea din ce în ce mai mare a ecranelor este, de asemenea, un motiv major de îngrijorare. 60% din populație petrece mai mult de șase ore pe zi în fața unui dispozitiv digital.

Dispozitivele electronice (telefoanele mobile, computerele, tabletele și televizoarele cu ecran plat) se numără printre câteva care folosesc tehnologia LED (această tehnologie ajută la îmbunătățirea luminozității și clarității ecranului) și aceste LED-uri emit unde foarte puternice de lumină albastră. Datorită popularității lor, suntem treptat expuși la din în ce în ce mai multe surse de lumină albastră și pentru perioade din ce în ce mai lungi de timp.

Putem vedea foarte ușor că luminozitatea ecranelor este mică în comparație cu cea a soarelui, însă nici față de cea din urmă nu ne protejăm prea bine. În ceea ce privește lumina albastră emisă de diverse ecrane, aceasta este colectată direct de către retină la o distanță foarte mică, iar pericolul nu provine din cantitatea totală de lumină emisă, ci din dublul risc de apropiere și durata expunerii.

 

Care sunt riscurile pentru sănătate ale luminii albastre?

Lumina albastră însăși nu este rea, lumina albastră-turcoaz (465-495 nm) este esențială pentru viziunea noastră. Ea contribuie la ciclul nostru de somn-trezire, ne ridică starea de spirit și ne ajută să punem în funcțiunea memoria, dar intervine o problemă atunci când suntem supraexpuse la ea.

Expunerea cronică și prelungită poate reduce producția de melatonină (hormonul care reglează somnul), poate întrerupe ciclul somnului natural și poate provoca insomnie și oboseală.

De asemenea, poate provoca oboseala ochilor, care este o problemă medicală ce afectează productivitatea și capacitatea de învățare, simptomele sale includ vedere încețoșată, ochi uscați, dureri de cap și incapacitatea de a se concentra. În plus, există dovezi medicale în creștere cum că supraexpunerea la lumina albastră poate provoca leziuni oculare permanente prin contribuția la distrugerea celulelor din retină care pot duce pe termen lung la pierderea vederii.



Lumina albastră și ochelarii de protecție pentru calculator cu filtru împotriva acesteia

Ochelarii cu filtru împotriva luminii albastre au lentile speciale care ajută la blocarea luminii albastre vizibile (HEV), cea emisă de ecranele digitale. Acești ochelari monitorizează filtrele UV și albastru-violet, reducând astfel strălucirea ecranului și prevenind efectul său dăunător asupra ochiului. Acestea păstrează bunăstarea generală a ochiului, permițând trecerea luminii albastră turcoaz esențială (Good Blue Light) și reducerea oboselii vizuale.

Oricine poate folosi ochelari de calculator, atât cei care au nevoie de corecție vizuală, cât și cei care doar îți doresc să își protejeze ochii. Puteți găsi ochelari de protecție pentru calculator eleganți și la prețuri accesibile la Lentilecontact.ro, cu înveliș anti-reflex, filtru de lumină albastră și protecție UV.

 

Cum puteți reduce efectul luminii albastre

  • Limitați timpul de utilizare al ecranelor digitale atunci când nu lucrați;
  • Utilizați o aplicație specială ce diminuează lumina albastră dăunătoare dacă folosiți dispozitivul pe timp de noapte;
  • Clipiți în mod constant pentru a preveni sindromul de ochi uscați;
  • Realizați controale oftalmologice la intervale regulate de timp;
  • Purtați ochelari cu protecție pentru calculator cu filtru împotriva luminii albastre - asigură un confort ridicat al ochiului atunci când utilizați dispozitivele digitale pentru perioade lungi de timp.

 

Este important să reținem faptul că efectul acumulat în timp este periculos și trebuie prevenit. Trebuie luate măsuri preventive de toți utilizatorii de dispozitive digitale care le folosesc zilnic. În plus, ar trebui să se acorde o importanță sporită copiilor, persoanelor operate de cataractă, deoarece aceștia sunt mai vulnerabili la lumina albastră.