Blog
12.06.2022 17:58

Cum să determini care este ochiul dominant

Cum să determini care este ochiul dominant

Ochiul dominant: Ce este ?

Dominanța oculară cunoscută și ca ochi dominant reprezintă preferința de a folosi un anumit ochi pentru realizarea unei sarcini. Studiile efectuate de-a lungul timpului sugerează faptul că există un singur ochi care domină pentru fiecare persoană. 

În cele mai multe cazuri, termenul ”ochiul dominant” este folosit pentru a descrie starea vizuală normală în care ambii ochi funcționează bine ”în echipă” și au aceeași acuitate vizuală. Ochiul dominant sau conducător este pur și simplu ochiul preferat. 

Uneori însă,  termenul ”ochiul dominant” este folosit pentru a descrie ochiul cu o vedere mai bună și funcțională în unele afecțiuni precum ambliopia sau strabismul.

Cu toate acestea, ochiul dominant nu este întotdeauna cel care vede mai bine, ci mai degrabă este cel care transmite creierului informații mai clare, cu mai multă precizie, asupra imaginilor din jur. 

Tipuri de dominanță oculară

Există trei tipuri de dominanță, care sunt stabilite în urma unor teste speciale. 

  • Dominanța vizuală care este reprezentată de preferința asupra unui ochi atunci când se fixează o imagine țintă
  • Dominanța motorie, se referă la ochiul care este mai puțin probabil să piardă fixarea în punctul apropiat de convergență
  • Dominanța senzorială, care se referă la dominanța ochiului care are o vedere mai bună

Care este ochiul tău dominant?

Dacă nu ești sigur care este ochiul tău dominant, poți afla făcând testul nostru pentru ochi dominant.

Dar și mai bine, ai putea consulta medicul specialist. Este vital pentru sănătatea atât a ochilor, cât și a vederii să țineți pasul cu examenele oftalmologice de rutină.

În plus, un oftalmolog vă poate ajuta să vă dați seama care este ochiul dvs. dominant. De asemenea, vă pot ajuta să înțelegeți ce înseamnă acest lucru pentru modul în care vedeți lumea.

Test de ochi dominant:

Iată un test simplu pentru ochi dominant pentru a determina care ochi este ochiul tău preferat:

  1. Întindeți-vă brațele în fața dvs. și creați o deschidere triunghiulară între degetele mari și arătătoare, punând mâinile împreună la un unghi de 45 de grade (vezi animația).
  2. Cu ambii ochi deschiși, centrați această deschidere triunghiulară pe un obiect îndepărtat, cum ar fi un ceas de perete sau un mâner.

  3. Închide ochiul stâng.

  4. Dacă obiectul rămâne centrat, ochiul tău drept (cel care este deschis) este ochiul tău dominant. Dacă obiectul nu mai este încadrat de mâinile tale, ochiul tău stâng este ochiul tău dominant.

Un alt test dominant poate fi :

  1. Întindeți un braț în afară, ținând degetul mare al mâinii respective în poziție verticală. (Sau ați putea folosi degetul arătător în loc de degetul mare.)

  2. Ținând ambii ochi deschiși și concentrați asupra unui obiect îndepărtat, suprapuneți degetul mare pe acel obiect. (Nu vă faceți griji dacă pare că degetul mare dispare parțial - este normal.)

  3. Închideți alternativ câte un ochi.

  4. Ochiul care ține degetul mare direct în fața obiectului în timp ce celălalt ochi este închis este ochiul tău dominant.

Ambele teste ale ochilor dominanti sunt clasificate ca teste de „ochire”, deoarece implică alinierea unei ținte vizuale cu un dispozitiv de ochire improvizat (imitând „viziunea” de pe țeava puștii).

Dominanța ochilor și mâna

Deși dominanța ochilor și mâna (a fi dreptaci sau stângaci) nu sunt direct legate, aceste trăsături sunt asociate semnificativ.

Studiile populației arată că aproximativ 90% dintre oameni sunt dreptaci și aproximativ 67% sunt dominanti cu ochiul drept.

Deși cercetările au arătat că șansele ca o persoană cu mâna dreaptă să fie dominantă cu ochiul drept sunt mari - de aproximativ 2,5 ori mai mari decât șansele ca persoana respectivă să fie dominantă cu ochiul stâng - este imposibil să se prezică dominanța ochilor doar pe baza mâinii. 

Ochiul dominant e cel care captează în principal imaginile, fiind cel care centrează obiectele privite.

Ochiul dominant este mai activ decât perechea lui: ghidează mișcarea ochilor și vede primul obiectele din jur, captând imaginile și determinând distanţele.

Putem trăi liniștiţi fără să aflăm care este ochiul nostru dominant, dar putem avea destule avantaje știind pe care să ne bazăm în anumite activităţi sportive, profesionale sau recreative - (exemple) tir, darts, biliard, fotografie etc - care, în cunoștinţă de cauză, pot fi mai performante.

"Poziţia ochiului dominant" interesează în multe domenii, iar optica se află printre ele, bineînţeles, în producţia lentilelor de ochelari - pentru susţinerea unei vederi perfecte.

Fără ochi dominant este posibil?

Poate, dar ar fi neobișnuit!

Dacă un grad puternic de dominanță nu este evident într-un test de ochi dominant, este mai probabil ca o persoană să aibă dominanță oculară mixtă (numită și dominanță oculară alternativă ). În acest caz, un ochi este dominant pentru anumite funcții sau sarcini, iar celălalt ochi este dominant în momente diferite.

Unii oameni pot efectua un test de ochi dominant și pot descoperi că ținta vizuală nu este aliniată perfect cu deschiderea triunghiulară dintre mâini sau cu degetul mare (în funcție de tipul de test de vedere pe care îl efectuează) cu niciunul dintre ochi.

Există un spectru de grad de dominanță oculară între indivizi. Cu alte cuvinte, unii oameni pot avea un ochi care este foarte dominant, în timp ce alții pot avea o diferență mai mică în dominația celor doi ochi.

Într-o oarecare măsură, totuși, dominația ochilor este conectată în creierul tău.

În cortexul vizual (partea a creierului care procesează informațiile vizuale) se află dungi de celule nervoase (neuroni) numite coloane dominante ale ochiului . Aceste benzi de neuroni par să răspundă preferenţial la inputul de la un ochi sau altul şi sunt importante pentru dezvoltarea vederii binoculare.

Dar cercetătorii cred, de asemenea, că există o oarecare suprapunere și plasticitate în aceste coloane oculare dominante - sugerând că dominanța ochilor poate fi variabilă, alternativă și poate incompletă la unii indivizi.

A ști care ochi este ochiul tău dominant te poate ajuta să performați mai bine într-o varietate de activități. Iată câteva exemple comune:

Ochi dominant la tragerea la țintă. Întâmpinați probleme în a lovi ținte în mișcare cu pușca dvs.? S-ar putea să fi depășit dominația - adică ochiul tău dominant și mâna dominantă se află pe părțile opuse ale corpului tău.

De exemplu, dacă sunteți un trăgător cu mâna dreaptă (și, prin urmare, pe umăr drept), dar aveți un ochi stâng dominant, vă puteți trezi că trageți în spatele unei ținte care se mișcă de la stânga la dreapta și în fața unei mișcări de la dreapta la stânga. ţintă. Fiind conștient de acest lucru, vă va ajuta să faceți ajustările corecte pentru a îmbunătăți acuratețea fotografierii.

O altă opțiune pentru a compensa dominanța încrucișată este să țineți ambii ochi deschiși până chiar înainte de a face fotografia. Menținerea ambilor ochi deschiși vă permite să utilizați 100% din viziunea periferică și percepția în profunzime pentru a vă pregăti pentru fotografie. Închiderea ochiului stâng încrucișat chiar înainte de împușcătură vă permite să faceți ajustarea în ultima secundă pentru a alinia mai bine țeava puștii cu ținta în mișcare.

Ochi dominant în sport. Dacă (ca majoritatea oamenilor) ești dreptaci și ai un ochi drept dominant, anumite sporturi vor cere să-ți poziționezi corect capul pentru a profita din plin de ochiul tău dominant.

De exemplu, la baseball sau softball, trebuie să vă întoarceți suficient capul când bateți, astfel încât ochiul drept dominant să poată vedea rotația, viteza și poziția terenului care se apropie. Același lucru este valabil și pentru cricket.

Un alt exemplu este golful. Alinierea corectă a putt-urilor (și chiar a loviturilor și a drive-urilor pe fairway) necesită viri adecvate ale capului pentru a utiliza pe deplin ochiul drept dominant pentru a vizualiza lovitura pe care urmează să o faceți și pentru a vă poziționa cu precizie corpul și capul de bâtă pentru a o realiza.

Dacă sunteți serios în ceea ce privește sportul și căutați îndrumări despre cum să vă folosiți cel mai bine ochii pentru a îmbunătăți performanța sportivă, luați în considerare vizitarea unui oftalmolog specializat în viziunea sportivă.

Ochiul dominant în fotografie. Este important să știți care ochi este ochiul dvs. dominant atunci când compuneți o fotografie, uitându-vă prin vizorul unui aparat foto digital reflex cu un singur obiectiv (DSLR) sau al unei camere similare cu film.

Utilizarea ochiului dominant vă va oferi o previzualizare precisă a fotografiei reale. Utilizarea ochiului tău nedominant va face ca anumite detalii să fie ușor deplasate lateral sau în afara cadrului.