Blog
04.06.2022 17:56

Conjunctivită și inflamații ale corneei

Conjunctivită și inflamații ale corneei

Simptomele pot include:

  • Înroșirea unuia sau a ambilor ochi;
  • Lacrimi;
  • Una sau ambele pleoape pot deveni dureroase<
  • Durere, arsură sau, în unele cazuri, mâncărime;
  • Vedere încețoșată.

Toate tipurile de conjunctivită provoacă ochi roșii, dar nu toți cei care au ochii roșii au conjunctivită.

Cauze

Conjunctivita poate fi infecțioasă (bacteriană, virală) sau neinfecțioasă (alergică, iritantă). Este important de știut că, dacă este infecțioasă, alte persoane pot lua cu ușurință boala, așa că este important să respectați regulile de igienă.

Conjunctivită bacteriană

Acest tip este cauzat de o infecție provocată de un fel de bacterie.
Simptomele pot include: ochi roșii, secreții groase, pline de puroi (galbene, verzi sau verzi-gălbui), iar pleoapele pot deveni lipicioase dimineața. Ochiul opus se poate infecta și el, dar acest lucru nu se întamplă de fiecare dată.
Conjunctivita bacteriană este foarte contagioasă! De obicei, se transmite prin intermediul obiectelor infectate pe care pacientul le-a atins cu mâinile contaminate cu mucus (clanță de ușă, prosop, față de pernă etc.).
Se tratează cu picături oculare antibiotice, care ameliorează situația în câteva zile. Cele mai multe conjunctivite de origine bacteriană se vor vindeca de la sine, dar antibioticele vor reduce durata bolii.

Conjunctivită virală

Acest tip este cel mai frecvent cauzat de adenovirusuri, care pot provoca răceli și diaree. Conjunctivita poate apărea singură, în același timp cu bolile menționate mai sus sau imediat după acestea.
Simptomele pot include: ochi roșu accentuat, secreție apoasă, senzație de corp străin, durere. Acest tip poate infecta și ochiul opus foarte repede (în decurs de 24-48 de ore).
Conjunctivita virală este foarte contagioasă! De obicei, se transmite prin intermediul obiectelor infectate pe care pacientul le-a atins cu mâinile contaminate cu mucus (clanță de ușă, prosop, față de pernă etc.).
Conjunctivita de origine virală nu are o terapie zilnică. Simptomele se agravează de obicei în primele 3-5 zile și apoi se ameliorează treptat. Evoluția totală a bolii este de 2-3 săptămâni. Uneori, în ciuda originii virale, oftalmologul va prescrie picături oculare antibiotice pentru a preveni suprainfecția bacteriană.

Conjunctivită alergică

Acest tip este cauzat de alergenii din aer. De obicei, ambii ochi sunt afectați, roșii, iritați, apoși și cu mâncărimi. Tratamentul pentru o formă ușoară este reprezentat de lacrimi artificiale (pentru a elimina alergenii de pe suprafața ochiului), după care medicul va prescrie o picătură oculară antialergică sau un medicament oral pentru alergii.

Mai multe informații despre tratament

Este important ca doar o singură persoană să folosească picăturile prescrise (chiar dacă mai multe persoane din gospodărie suferă de această afecțiune), să nu vă atingeți ochii sau pleoapele atunci când le picurați și să vă spălați pe mâini cu săpun imediat după ce ați picurat sau atins ochii.

Ce trebuie să faceți atunci când purtați lentile de contact

Dacă purtați lentile de contact și ochii vi se înroșesc, curg sau aveți orice alte simptome de conjunctivită, este important să consultați imediat un oftalmolog, deoarece aceste simptome pot fi semnele unei posibile leziuni (abraziune corneană) sau ale unei alte inflamații mai grave (inflamație corneană). Lentilele de contact nu trebuie purtate pentru o perioadă de timp (atât timp cât recomandă medicul), iar lentila de contact și recipientul trebuie înlocuite.

Prevenire
Spălarea frecventă a mâinilor cu săpun este importantă pentru prevenire, la fel ca și evitarea schimbului de prosoape, lenjerie de pat sau alte obiecte personale cu pacienții infectați.

Inflamație corneană

Keratita este o inflamație dureroasă a corneei. Aceasta poate fi infecțioasă sau neinfecțioasă. Simptomele includ, dar nu se limitează la: durere severă, sensibilitate la lumină, lăcrimare, vedere încețoșată. Există mai mulți factori de risc cunoscuți pentru apariția cheratitei: purtarea lentilelor de contact (mai ales dacă nu sunt respectate regulile de igienă), diverse boli oftalmologice (de exemplu, conjunctivita virală), leziuni ale corneei, ochi uscat sever (caz în care filmul lacrimal inadecvat nu își poate îndeplini funcția de protecție) sau infecția cu virusul herpetic care afectează fața, în special în jurul ochiului.

Inflamația corneei de origine infecțioasă este una dintre cele mai frecvente și periculoase complicații ale purtării lentilelor de contact, deși poate apărea indiferent de purtarea lentilelor de contact. Poate fi cauzată de diverși agenți patogeni: bacterii, virusuri, ciuperci, paraziți. O astfel de boală trebuie tratată ca o afecțiune gravă și este esențial un control oftalmologic atent.
Principalul factor de risc pentru inflamația corneei de origine bacteriană este utilizarea necorespunzătoare a lentilelor de contact. O origine virală este cel mai adesea cauzată de un virus herpetic. Paraziților care provoacă inflamația corneei le place apa, trăiesc în ea și intră în ochi de acolo. Un alt factor de risc pentru acest tip este purtarea necorespunzătoare a lentilelor de contact (nu faceți baie cu lentile de contact!).

Inflamația corneei de origine neinfecțioasă are mai mulți factori de risc cunoscuți: utilizarea excesivă a lentilelor de contact, ochii uscați, lumina puternică a soarelui (mai ales în zonele cu zăpadă, malul mării), deficiența de vitamina A, leziuni corneene, corp străin în ochi.

Din punct de vedere preventiv, este important, dar nu exhaustiv, să se respecte regulile de igienă atunci când se poartă lentile de contact, să se protejeze corespunzător ochiul în lumina puternică a soarelui, să se poarte ochelari de protecție atunci când se flexează, se taie lemnul etc.
Toate diferitele tipuri de inflamații ale corneei cunoscute au un tratament specific, care trebuie prescris întotdeauna de un oftalmolog.

 

În cele mai multe cazuri, cheratita este o boală vindecabilă, dar trebuie luată în serios și tratamentul trebuie lăsat pe seama unui oftalmolog.