Blog
14.02.2020 17:30

Tratamentul ochilor uscați

Tratamentul ochilor uscați

Ochiul uscat este o afecțiune oftalmică frecvent întâlnită care poate afecta semnificativ calitatea vieții. Scopul tratamentului este de a îmbunătăți cantitatea și calitatea filmului lacrimal, reducerea inflamației suprafeței ochiului și, prin aceasta, reducerea simptomelor care apar, în funcție de cauză.

 

Modificarea stilului de viață

Anumiți factori de mediu pot provoca simptome ale ochilor uscați sau iritații ale ochilor. Prin urmare, este deosebit de important să facem anumite măsuri pentru a îmbunătăți condițiile în care petrecem mare parte din timp.

 

  • Clipirea frecventă este foarte importantă, în special atunci când utilizați dispozitive digitale sau citiți. De asemenea, este dovedit că în timpul acestor activități, calitatea și cantitatea de clipiri pot reduce distribuția filmului lacrimal pe suprafața ochiului.
  • Este important să reduceți utilizarea aerului condiționat la minimul necesar, întrucât acesta poate usca semnificativ suprafața ochilor.
  • Este o idee bună să utilizați un umidificator în locuri unde petreceți mult timp, reducând uscăciunea aerului și, în consecință, senzația de ochi uscați.
  • Aport adecvat de lichide.
  • Nutriție corectă (acizi grași Omega-3, antioxidanți)

 

Folosirea lacrimilor artificiale

Există multe tipuri diferite de lacrimi artificiale disponibile pe piață sub formă de picături, geluri sau unguente fără rețetă. Cea mai des folosită este sub forma de picături de ochi. Produsul ales depinde de tipul de ochi uscat (determinat prin examen oftalmic) și, în multe cazuri, de preferințele individuale. În funcție de tipul de ochi uscat, pot fi utilizate variante apoase, uleioase sau sub toate formele filmului lacrimal. Dacă, de exemplu, avem probleme cu producerea stratului uleios, preparatele care înlocuiesc numai stratul apos nu vă vor ajuta. Cu toate acestea, merită să alegeți o lacrimă artificială fără conservanți, deoarece este mai puțin iritantă pentru suprafața ochilor. Frecvența administrării depinde de gravitatea simptomelor, iar lacrimile artificiale fără conservanți pot fi utilizate la fiecare oră.

 

Igiena pleoapei

Igiena necorespunzătoare a pleoapelor poate fi o cauză a ochilor uscați. În cazul disfuncției glandei meibomiene sau a inflamației cronice a pleoapei, medicul dumneavoastră vă poate recomanda utilizarea produselor speciale pentru curățarea pleoapelor.

 

Nutriție

Acizii grași Omega-3 ajută la producerea de lacrimi și au, de asemenea, efecte antiinflamatorii. Pot fi găsite în pește, semințe oleaginoase etc. precum și supliment nutritiv.

 

Medicație orală

Doxiciclina

Doxiciclina este un antibiotic care aparține grupului de tetracicline. Este utilizat împotriva agenților patogeni în cazul inflamației pleoapelor și are un efect dovedit asupra disfuncției glandelor pleoapei (glandele Meibom) și în inflamația cronică. La fel ca în cazul tuturor antibioticelor, este indicat să îl utilizați după o examinare atentă, de aceea se administrează doar la recomandarea medicului specialist.

 

Medicație topică

Picături de ochi cu ser autolog

Picăturile cu ser autolog sunt utilizate în cazuri severe pentru a realiza regenerarea suprafeței ochiului deteriorată de ochiul uscat.

Glucocorticoizi

Atunci când sunt utilizate la concentrații scăzute pe termen scurt, aceste picături de ochi care conțin cortico steroizi reduc inflamația cronică datorată ochilor uscați. Aceste medicamentele pot fi prescrise de un oftalmolog.

Ciclosporină

Ciclosporina este un agent imunosupresor cunoscut, care este utilizat sistemic. Este utilizat sub formă de picături pentru ochi uscați sever. Unii pacienți răspund bine la tratamentul actual, dar depinde de medic să evalueze necesitatea acestui lucru. Studiile au arătat că facilitează producerea anumitor părți de film lacrimal și reduce inflamația suprafeței oculare. Dezavantajul este costul ridicat.

Dopuri lacrimale

În unele cazuri, poate fi nevoie de dopuri lacrimale de silicon, pentru a astupa punctele lacrimale, asigurând astfel că lacrimile stau mai mult timp pe suprafața ochiului. Aceste instrumente sunt aplicate doar de medici specialiști în urma unor picături anestezice.