Blog
09.04.2018 16:43

Informații generale despre lentilele de contact

Informații generale despre lentilele de contact

Informații generale despre lentilele de contact

Lentilele de contact sunt excelente pentru persoanele cu o viață activă care trebuie să aibă o vedere de precizie. Atunci când purtați ochelari, participarea la unele activități este limitată de purtarea acestor, putând foarte ușor să îi scăpați sau zgâriați. De exemplu, atunci când practicați diverse sporturi, este mult mai ușor să alegeți purtarea lentilelor de contact.

Dacă doriți să începeți să purtați lentile de contact, trebuie să înțelegeți diferite tipuri și modele care există. De asemenea, trebuie să vă gândiți cât de mult veți purta lentilele, la ce fel de activități va trebui să luați parte.

Există două tipuri de lentile de contact - moi și tari

  • Lentilele de contact tari sunt produse din materiale plastice speciale, sau uneori din silicon sau alte materiale bazate pe fluoropolimer.
  • Lentilele de contact moi sunt produse dintr-un polimer ce absoarbe apa și permite oxigenului să ajungă la ochi. Acest material este numit hidrogel.

Dintre cele două tipuri, lentilele de contact moi sunt cele mai folosite. Principalul motiv este că sunt mai confortabile și sunt disponibile în mai multe versiuni. Lentilele de contact tari sunt însă mai flexibile, datorită siliconului. Alegerea lentilelor de contact potrivite pentru dumneavoastră depinde de preferințe și de recomandarea medicului specialist.

O altă categorisire a lentilelor este în funcția de perioada de purtare:

  • Lentilele zilnice sunt cele mai accesibile, iar ochii dumneavoastră vor fi proaspeți în fiecare zi datorită schimbării lor zilnice. Aceste lentile trebuie schimbate în fiecare zi și sunt cea mai sănătoasă opțiune întrucât nu permit depunerile de bacterii ce pot apărea la purtarea lentilelor pentru o perioadă mai lungă.
  • Lentilele săptămânale trebuie schimbate în fiecare săptămână. Există însă și lentile ce trebuie schimbate la 2 săptămâni. Acestea pot fi purtate parțial și noaptea, însă nu și în timpul somnului. Înainte de a merge la culcare, lentilele trebuie puse într-o soluție specială pentru a îndepărta posibilele depuneri de bacterii.
  • Lentilele de contact lunare pot fi purtate timp de 30 de zile, doar pe parcursul zilei. În timpul nopții acestea trebuie puse în soluție specială. Există totuși și lentile ce pot fi purtate în timpul nopții. Atunci când folosiți lentile de contact zilnice, trebuie să aveți grijă de menținerea lor curate, întrucât riscul de apariție a depunerilor de bacterii este mai ridicat.

Legat de forma lentilelor de contact, există diferite tipuri:

  • Lentile sferice - au un design rotunjit și ajută la corectarea miopiei și hipermetropiei
  • Lentilele torice au o formă specifică și ajută la corectarea stigmatismului
  • Lentilele multifocale sunt folosite atât pentru miopie și hipermetropie. Pot fi atât moi cât și tari și ajută la corectarea prezbiopiei, o tulburare de vedere cauzată de înaintarea în vârstă.
  • Lentile colorate - pot fi folosite atât de persoanele cu probleme de vedere, cât și ca accesorii de oricine.