Blog
25.02.2020 17:33

Inflamarea pleoapelor

Inflamarea pleoapelor

Bolile inflamatorii ale suprafeței oculare sunt diversee, dar frecvente. În aceste boli, din cauza inflamației acute sau cronice, filmul lacrimal devine instabil, nu acoperă în mod corespunzător suprafața ochiului și este adesea necorespunzător. Pe de altă parte, inflamațiile oculare cronice sunt adesea cauzate de filmul lacrimal inadecvat. Datorită acestor mecanisme, atât celulele corneene, cât și cele conjunctive pot fi deteriorate și apar din ce în ce mai multe celule și proteine ​​inflamatorii. În acest fel, inflamația este practic auto-susținută. În plus, osmolaritatea (densitatea) filmului lacrimal crește ca urmare a producției reduse de lacrimă sau a evaporării mai rapide a fazei apoase a lacrimii. Acest lucru duce la faptul că lacrima nu a putut să hidrateze corespunzător suprafața ochiului, ceea ce provoacă o iritare, ceea ce declanșeazăreacții inflamatorii. În plus, concentrația diferitelor săruri și proteine ​​inflamatorii este crescută, care are, de asemenea, un efect iritant și duce la inflamație.

Keratoconjunctivita sicca, cunoscută și sub denumirea de boala ochilor uscați, este un exemplu perfect al acestui proces. Ochii uscați în sine sunt cronici, ducând, în multe cazuri, la o reacție inflamatorie foarte ușoară, care poate duce la deteriorarea suprafeței ochiului. Aceasta poate fi agravată de alte afecțiuni inflamatorii la suprafața ochiului sau chiar în întregul corp.

Din cauza proceselor de mai sus, medicul dumneavoastră vă poate recomanda diverși agenți antiinflamatori care intenționează să rupă acest ciclu vicios detaliat mai sus. Acestea includ, de exemplu, corticosteroizi topici (picături oculare), tetraciclină, ciclosporină și altele asemănătoare. Este întotdeauna responsabilitatea medicului specialist să stabilească dacă acestea sunt necesare.

Conform mai multor studii, acizii grași omega-3 și omega-6 ameliorează simptomele și inflamația ochilor uscați.

Utilizarea de lacrimi artificiale fără conservanți de mai multe ori pe zi ajută, de asemenea, la ameliorarea simptomelor. Scopul utilizării unor astfel de picături este de a crește cantitatea de lacrimi, de a umezi suprafața ochiului sau de a reduce evaporarea lacrimii precum și protecția celulelor de suprafață a corneei.